Alertă nouă în România! Te crezi protejat, dar, de fapt, ești expus. Ce se întâmplă cu aceste măști
ANPC a venit cu noi avertismente legate de măștile de protecție care se vând în România.
Mare atenție ce măști cumperi în această perioadă și de unde. ANPC a venit cu noi avertismente legate de, poate, cel mai vândut produs din acest an. S-a emis o nouă alertă legată de măștile care se vând pe teritoriul României. E vorba de produse neconforme, iar alertele – nouă la număr, trei care vizează România, au fost preluat de RAPEX.
Autoritatea pentru Protecția Consumatorului a venit, în acest context, cu niște detalii.
Alertă de la ANPC: ce se întâmplă cu aceste măști
RAPEX – sistemul de alertă rapidă de la nivel european – a venit cu nouă alerte în privința măștilor vândute la nivelul blocului comunitar, dintre care trei sunt valabile și pentru România. Acestea au fost semnalate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), instituţie abilitată să reprezinte România în cazul
produselor nealimentare la RAPEX.
În urma acestei validări, nu mai puţin de 21 de alerte referitoare la măştile comercializate pe teritoriul UE vin din România. ANPC anunță că supraveghează permanent piaţa de bunuri şi servicii, mai ales cele necesare în acestă perioadă marcată de Covid-19, proces care va continua până când pericolul pandemic se va fi sfârşit.
Șeful ANPC venea recent cu câteva precizări pe acest subiect și spunea la ce să fii atent când cumperi măști de protecție.
El că e destul de greu să-ți dai seama ce cumperi, dar trebuie să fii foarte atent la etichetă. Cu puțină răbdare, îți poți da seama dacă îți achiziționezi ceva ce te protejează împotriva noului tip de virus. Unele au deficiențe minore – de exemplu, nu sunt etichetate corect, a explicat Eduardt Cozminschi, președintele ANPC, pentru Digi24.ro.
Măștile neconforme care sunt retrase definitiv de la vânzare sunt acelea care nu respectă normele de calitate (de exemplu, capacitatea lor de filtrare nu este certificată de un organism autorizat pentru acest lucru în Europa). Între altele, e responsabilitatea vânzătorului să se asigure că măștile respectă normele de etichetare și de calitate pentru a putea fi vândute și, dacă vrea, se poate adresa ANPC pentru a obține informațiile necesare.